
Co lubi nasz mózg? Kilka porad, jak o niego zadbać.
Mózg to najważniejszy organ w ciele człowieka, bo od jego pracy i sprawności zależy koordynacja wszystkich funkcji ludzkiego organizmu. Schowany w czaszce, pozwala nam odbierać i przetwarzać bodźce, kojarzyć fakty, wyrażać myśli czy planować działania, zarówno te natychmiastowe, jak i długofalowe. Waga przeciętnego mózgu to 1,5 kilograma, a jego podstawowy składnik to… woda, która stanowi aż 80 procent organu. Składa się z 2 półkul, z których każda steruje określonymi czynnościami lub funkcjami. Lewa część mózgu zarządza m.in. naszą mową, myśleniem i analizą faktów, liczeniem, planowaniem oraz rozpoznawanie przedmiotów przy pomocy dotyku.
Z kolei domeną prawej półkuli są m.in. funkcje kreatywne, wyobraźnia przestrzenna, wyrażanie emocji, myślenie abstrakcyjne, tworzenie sztuki czy muzyki oraz przeżywanie kontaktu z dziełami artystycznymi, a także rozróżnianie kolorów oraz intuicja.
Stopień skomplikowania mózgu jako organu w pełni oddają poniższe liczby:
- 86 miliardów — to całkowita liczba neuronów w mózgu,
- 130 tysięcy – tyle kilometrów mają naczynia krwionośne znajdujące się w mózgu,
- 60 tysięcy — tyle myśli codziennie “przerabia” mózg przeciętnego człowieka,
- 1 500 ml — tyle krwi średnio co minutę przepływa przez mózg,
- 0,5 sekundy — w takim czasie mózg przetwarza pojedynczy bodziec i generuje nań odpowiednią reakcję.
O mózg możemy zadbać, stosując odpowiednią dietę oraz pamiętając o regularnej aktywności fizycznej oraz umysłowej. Warto też pamiętać o profilaktyce.
Co powinniśmy jeść, aby wspierać działania mózgu?
- wartościowe węglowodany, takie jak pieczywo żytnie, produkty pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze i brązowy ryż,
- źródła białka – chude mięso i nabiał, jaja, ryby,
- tłuszcze, ale te najbardziej zdrowe, jak kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w rybach morskich, a także w oleju lnianym czy orzechach,
- wypijanie odpowiedniej ilości wody dziennie, np. 2,5 litra,
- pokarmy bogate w antyoksydanty – substancje, które znajdują się w owocach jagodowych, a także kolorowych warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i gorzkiej czekoladzie.
- witaminy z grupy B, takie jak B6 (obecna w rybach, mięsie drobiowym, wieprzowinie, orzechach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych) i B12 (nabiał, jaja, mięso, ryby, owoce morza),
- cholina – jest w orzechach, rybach, roślinach strączkowych, a także jajkach,
- kwas foliowy – jajka, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe.
- produkty bogate w żelazo (mięso, ryby, jaja), magnez (kakao, orzechy, pełnoziarniste produktach zbożowe) i miedź (orzechy, owoce morza, wątróbka, pełnoziarniste produkty zbożowe).
Kategorycznie należy unikać używek (alkohol, nikotyna, narkotyki oraz nadużywanie leków) oraz żywności zawierającej tłuszcze nasycone i trans (czerwone mięso, fast-food, słodycze, ciasta, żółte sery, twarde margaryny w kostce, potrawy smażone). Ich obecność w diecie na pewno nie poprawi pracy naszego mózgu, a nawet może znacząco pogorszyć jego kondycję.
Co jeszcze pomaga naszemu mózgowi zachować dobrą formę?
- regularna aktywność fizyczna, dopasowana do wieku i ogólnej sprawności poprawia ukrwienie organu,
- odpowiednia porcja codziennego relaksu i odpowiednia ilość snu, co pozwala mózgowi zregenerować się w nocy i odpocząć,
- stałe “ćwiczenia” umysłowe – rozwiązywanie zagadek, krzyżówek, czytanie książek, uczenie się nowych rzeczy, np. języka obcego czy realizacja nowego hobby,
- regularne badania profilaktyczne np. pod kątem poziomu cukru czy cholesterolu we krwi,
- regularne mierzenie ciśnienia,
- unikanie sytuacji stresowych i hałasu (zwłaszcza, gdy jest nasilony i powtarzalny).
Badania profilaktyczne zrealizujesz w przychodniach Medivita – zapraszamy: https://medivita.pl/uslugi/diagnostyka/
Pamiętaj, dobra sprawność mózgu ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania organizmu. Warto wiedzieć, co ma pozytywny wpływ na jego zdrowie, a czego należy unikać!
Pobierz ulotkę dotyczącą zdrowia mózgu, którą przygotowali specjaliści NFZ: Ulotka-_jak_dbać_o_mózg